proposito di…
Asti, the sweet aromatic spumante par excellence, is the pride of Italian winemaking and enology. A wine that, in addition to boasting characteristics that make it unique worldwide, also represents the soul, intelligence, creativity, birthplace and hopes of those who tend this land day after day.
A distinctive aroma and a balanced, natural sweetness, together with a moderate alcohol level, make it inimitable. Its bouquet is full and intense, with notes of acacia flowers, wisteria and orange blossom, wild mountain honey and spicy undertones reminiscent of elderberry, yarrow and bergamot flowers.
A sublime balance of freshness and sweetness combined with a moderate alcohol level, exalted by the foam formed by a fine and persistent perlage, which enlivens the wine, making it pleasantly drinkable. Truly a wine for rejoicing.
It took many years to achieve the perfection embodied by this wine today. Years of tradition, history, illuminated entrepreneurship, dedication and uninterrupted experimentation. A legacy of much more than taste, which the Consortium intends to safeguard in every way possible.
proposito di…
L’Asti Docg Secco/Dry nasce dall’uva Moscato bianco e da un progetto di ricerca che si è avvalso delle migliori professionalità e competenze per la valorizzazione di quest’uva unica.
La tecnica di spumantizzazione alla cui messa a punto ha contribuito il laboratorio di ricerca del Consorzio di Tutela, prevede particolari condizioni di permanenza con lieviti selezionati che portano ad avere un quadro gustativo ed olfattivo equilibrato ed armonioso. Il risultato è unico e sorprendente. Con una spuma particolarmente fine e persistente, l’Asti Docg Secco/Dry dona al palato una sensazione di freschezza che ne consente il consumo a tutto pasto. Al naso si possono apprezzare delicati aromi floreali (acacia, lavanda, salvia) e fruttati (mela, pera, banana).
Ottimo come aperitivo, l’Asti Docg Secco/Dry si abbina facilmente a salumi, formaggi freschi, carni bianche, pesce, crostacei e a primi piatti, come il risotto.